A napelem telepítés pályázat igenis fontos hír!

Vannak dolgok, amik egy kisvárosban is nagy hírértékűek. Az én feladatom, hogy felismerjem, melyek ezek, és írjak róla egy cikket, a honlapon található online újságunkba.

A legutóbbi ilyen cikkem egy napelem pályázatról szól, és többen nemtetszésüket fejezték ki, mondván, mit keres egy ilyen hír a városka honlapján, tökre nem releváns, hiszen az ilyen pályázatokat szinte sose nyerik magánemberek, és kinek van erre pénze itt?

Ebből a hőbörgésből csak látszik, hogy nem olvasták a linket, amit betettem a napelem telepítés pályázatról. Ez ugyanis egy szuper lehetőség, és igenis elérhető magánemberek számára! Mert bár társasházak és lakásszövetkezetek is pályázhatnak, a keretösszegnek maximum a felét nyerhetik el, a többi magánszemélyeknek, a lakosságnak van fenntartva.

Azt az ellenérvet talán elfogadnám a cikk ellen, hogy kisvárosunknak a napelemes rendszer még egy távoli fogalom, érhetetlen, és túl nagy beruházás. Ez a pályázat azonban nem csak erről szól! Igazából a célja az energiahatékonyság növelése, így szinte bármire felhasználható, ami ezzel kapcsolatos. A weboldal, ahonnan az infóimat szedtem, pontosan fel is sorolta, és a hőszigetelés, az ablakcsere vagy a fűtés korszerűsítése bizony nem áll távol még a szomszéd bácsitól sem.

És az anyagi helyzet sem lehet igazán erős kifogás most. A hitel ugyanis 0%-os kamattal vehető fel, 500.000 és 10.000.000 forint közötti összeg, mindössze 20% önrésszel! Ezek azért igen kedvező feltételek, azt gondolom.

A honlap természetesen gondol azokra is, akik még csak most ismerkednek nemcsak a napelem telepítés pályázat témájával, de magával a rendszerrel is. Részletesen leírják, hogy milyennek feltételnek kell megfelelni a ház, amire napelemes rendszert lehet és érdemes telepíteni, hosszan írnak a helyszíni felmérés fontosságáról, és elmagyarázták azt is, mi az az inverter.

Ez nekem is új infó volt, eddig csak kósza félmondatokat olvastam róla, most már viszont tudom, hogy ez a szíve az egész rendszernek. Ha ez nincs, semmit nem érnek a napelemeink, mert ez a szerkentyű alakítja a panelek által termelt egyenáramot váltóárammá, amit a háztartási gépeink hasznosítani tudnak.

A cikk megírása után kiderült, hogy nem volt felesleges megírni, mert többen is jelezték a szomszéd utcából, hogy megpályázzák a támogatást. 🙂