Információk a fogbeültetés árakról

Nálam nem telhet el úgy nap, hogy ne olvassak híreket. Bármilyen érdekesnek tűnő vagy aktuális hírt el szoktam olvasni, ami szembejön velem. De az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy magamtól csak ritkán keresek rá hírekre. Persze, nézem a híradót, de az interneten elsődlegesen azokat a dolgokat olvasom el, amik ténylegesen szembejönnek. Utánanézni csak akkor szoktam ilyeneknek, amikor hallok valamit és meg akarok bizonyosodni arról, hogy igaz-e vagy sem. Amit igyekszem elkerülni az általában a politikai témák, mert így vagy úgy, de valahogy mindig képben vagyok, hogy mi történik ebben a szférában, mind itthon, mind külföldön. De nem szeretek politizálni, úgyhogy, ha lehet, akkor ezeket igyekszem elkerülni.

Amióta az eszemet tudom, az orvostudomány híreire nagyon rá vagyok állva. Minden új dolog, ami ezzel kapcsolatos, nagyon érdekel. Szerintem ez a legfontosabb terület, ahol nagyon fontos a folyamatos fejlődés és az új felfedezések, illetve azt hiszem ezen a területen zajlanak a legizgalmasabb dolgok is. És azt hiszem, ez is tud engem a legjobban lenyűgözni. Emellett pedig nem csak tudományos, de nagyon fontos etikai kérdések is felmerülnek bizonyos felfedezések kapcsán, ami szerintem még érdekesebbé teszi a dolgot, ugyanakkor nehezebbé is. Ilyen például az arc, vagy a fejátültetés témája is. De számomra már az is elképesztő, hogy például alkarban képesek fület növeszteni. Ugyanígy zseniálisnak tartom a transzplantációk és az implantációk lehetőségét is. Elképzelni sem tudom, hogy mennyi kutatás, és mennyi munka áll egy ilyen eljárás kifejlesztése mögött. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem az ilyen jellegű dolgoknak van igazán hírértéke, amik előrébb viszik az emberiséget.

Nem rég olvastam egy cikket a fogászati implantátumok létrejöttéről. Már évszázadok óta jelen van az eljárás, azonban teljesen másképp nézett ki a dolog, mint ma. Akkoriban valódi emberi fogakat használtak erre a célra. Itt is bejön az etikai kérdés szerintem, ugyanis mondhatni, hogy „kereskedtek” a fogakkal. Méghozzá úgy, hogy a szegényebb réteg eladhatta az egészséges fogát, hogy azt egy gazdagabb ember megkaphassa. Ez az eljárás persze több szempontból is aggályos volt, de ebből is látszik, hogy a fogak pótlásának az igénye egyáltalán nem új keletű dolog.

Mivel szerencsére nem vagyok érintett a témában, így nem tudom mi a helyzet, de ennek kapcsán elkezdtek érdekelni a fogbeültetés árak. A fogorvosbudapest.info oldalán néztem ennek utána.

Egy implantátum beültetése 110.000 forintba kerül, ami értelemszerűen egyetlen egy darabot jelent. Az árhoz, ami még egészen biztosan rájön, hozzátartozik még, a magára az implantátumra rákerülő korona. Ez lehet fémkerámia, vagy pedig cirkónium. Előbbi 40.000 forintba kerül, utóbbi pedig 60.000 forintba. Bár szerintem ez tipikusan olyan dolog, amiben nem érdemes az ár alapján dönteni, hanem inkább az alapján, amit a fogorvos javasol. Feltételezem, hogy ez függhet például az implantátum elhelyezkedésétől is, vagyis, hogy elől vagy hátul helyezkedik el. Van még egy lehetőség, ami 250.000 forintba kerül, ez pedig a kivehető fogpótlások ára, amik az implantátumokra rögzíthetők. Valószínűleg ez akkor lehet praktikus megoldás, ha több, egymás mellett hiányzó fog pótlására van szükség.

Viszont azt is fontos megjegyezni, hogy a fogbeültetés árak nem fix árak, ugyanis az egyéni igények és egyéni tényezők függvényében eltérhetnek. De ezek semmiképp sem meglepetésszerűen derülnek ki, mert minden beavatkozást konzultáció előz meg, teljes kezelési terv elkészítésével és az ár megszabásával.

Igazából kicsit meglepődtem a fogbeültetés árak láttán, tekintve az eljárást, meg voltam róla győződve, hogy jóval többe kerül. Szerintem ez talán azért is lehet, mert nem csak esztétikai okai vannak egy ilyen kezelésnek, hanem értelemszerűen praktikus okokból is szükséges lehet.

Egy ismerősömnek van implantátuma, és annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy hosszadalmas a dolog, mert maga a gyógyulási folyamat az időigényes. Ha kihúznak egy fogat, ami helyére később implantátum kerül, akkor meg kell várni, hogy teljesen begyógyuljon a helye, hogy „csontosodjon”.

A fogászati magánrendelő oldalán olvasható is egy bejegyzés a fogászati implantátumokról. Nem csak a fogbeültetés árakról kaphatunk információkat, hanem magáról az eljárásról is, illetve arról, hogy milyen esetekben válik szükségessé.

A fogbeültetés valójában egy kisebb műtét során történik, hiszen az maga az implantátum az állkapocscsontba kerül beültetésre. Elvégre a fognak a gyökere is az állkapocscsontban helyezkedik el, eszerint pedig maga az implantátum adja az új fognak a gyökerét. Ijesztően hangzik, és biztos, hogy kocsonya lábakon mennék be a rendelőbe, ha szükségem lenne rá, de maga az eljárás nem jár fájdalommal. Szerencsére már egy fogtöméshez is lehet érzéstelenítést kérni, egy ilyen eljárásnál pedig fokozott figyelmet kap az érzéstelenítés.

Maga az implantátum titánból készül, ami nem okoz allergiát, így bárki számára megfelelő lehet. Az anyag lényegében ugyanaz, mint például azoknak a csavaroknak, amikkel egy csonttörést hoznak helyre. Sőt, tulajdonképpen maga a fogászati implantátum is egy csavar. Úgyhogy emiatt attól sem kell félni, hogy a szervezet nem fogadja be, hiszen ez nem egy élő dolog, az anyagánál fogva pedig –normál körülmények között -, ez nem is fordulhat elő. De ehhez viszont szükséges betartani minden orvosi utasítást.

A rendelő honlapja szerint például érdemes lehet felhagyni a dohányzással, ugyanis ez a tartósságát csökkentheti, még azért, mert dohányzás mellett a gyógyulási folyamatok nem biztos, hogy úgy fejeződnek be, ahogyan kellene. Ugyanígy fontos odafigyelni a megfelelő fog- és szájápolásra is.

Szóval, ha beültetésre került az implantátum, akkor meg kell várni, hogy begyógyuljon, csak ezután helyezhető fel rá a korona, amivel teljesen elkészülhet az új fog. Ahogy már fentebb említettem, az ismerősöm szerint ez nagyon hosszú folyamat, persze egyénfüggő is, de neki például fél év volt, míg teljesen begyógyult, és be lehetett fejezni a kezelést. Szerencséjére az egyik leghátsó fogáról volt szó, így annyira nem zavarta a dolog.

A fogorvosbudapest.info tehát nem csak különböző fogászati eljárásokkal kapcsolatos információk lelőhelye, hanem egy szuper fogászati magánklinikának a honlapja is. A rendelőjük a II. kerületben, a Kacsa utca 5. szám alatt található, jól megközelíthető helyen. Minden hétköznap nyitva vannak, délelőtt kilenc órától, este hét óráig. Természetesen, minden esetben időpontfoglalás szükséges, hiszen másképpen nem biztos, hogy fogadni tudják a betévedt pácienseket a forgalom miatt. Időpontot lehet náluk kérni telefonon, illetve egy egyszerűbb módon is, mégpedig online formában, a weboldalukon keresztül. Ehhez szükséges a név megadása, az e-mail cím és egy telefonszám. Üzenetet is lehet írni a foglalás során, ami szerintem mindenképpen célszerű, hiszen érdemes lehet megadni azokat a lehetséges időpontokat, amikor meg tudunk jelenni a rendelőben, ezzel megkönnyítve a rendelő dolgát is.

fogbeültetés árak