Jó hír a napelemes rendszerre váltóknak

A megújuló energiaforrások mindennapi háztartásban történő használata már nagyon régen megjelent a világon, főként a nyugati régióban. A zöld energia számtalan módon képezheti már hosszú évek óta a mindennapok részét, ha például Hollandiáról vagy a németekről beszélünk. Legyen szó szélről, vízről, napról, vagy a geotermikus energiáról, nem is olyan távoli szomszédaink mindig élen jártak az alkalmazásukban.

Magyarországon sajnos még mindig gyerekcipőben jár ezeknek a technikáknak a mindennapos alkalmazása, pedig jócskán kijutott nekünk is az ehhez szükséges természeti adottságokból. Azonban az emberek többsége továbbra sem engedhet meg magának ilyen mértékű, egy összegben történő kiadást, legyen szó akár a napenergia hasznosításáról, akár egy hőszivattyúról. Pedig a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontossággal bír a lakossági energiafogyasztás jellege, mennyisége és legfőképpen a forrása. Az Európai Unió ezt felismerve időről-időre különböző támogatási lehetőségeket kínál, általában pályázatok formájában az ipari és lakossági energetikai hálózataink fejlesztésére, hiszen közös célunk a minél kevesebb károsanyag-kibocsátással járó eljárások alkalmazása.

Az egyik talán itthon is legtöbbet alkalmazott zöld energiaforrás maga a Nap. Energiáját alapvetően két módon tudjuk hasznosítani: napkollektorokkal és napelemekkel. Napkollektorok esetén a Nap hőenergiáját használjuk fel a keringtetett víz melegítésére, ami így képes ellátni egy háztartást melegvízzel, továbbá akár a fűtési rendszert is üzemeltetni bizonyos esetekben. Napelemekről akkor beszélünk, amikor a Nap elektromágneses sugárzását használjuk fel, amelyből elektromos áramot nyerünk. A teljes folyamat sem túl bonyolult, a napsugárzás hatására a napelem cellák anyagában a részecskék mozgásba jönnek és ez a mozgás egyenáramot fog létrehozni. Ezt az egyenáramot a rendszerbe kapcsolt ún. inverter alakítja át a megfelelő frekvenciájú váltóárammá. Hazánkban a szabványos érték 230 V és 50 Hz.

A beruházássál elérhető nulla forintos villanyszámla meglehetősen kecsegtetően hangzik, azonban a rendszerre fordítandó összeg korántsem csekély. A napelem rendszerek árak terén ugyanis továbbra is kissé túlszárnyalják az átlag magyar középosztály költségvetését. Egy átlagos méretű, 4 tagú család 80 négyzetméteres házához jó becsléssel egy 4 kW teljesítményű rendszerre volna szükség, amely évente körülbelül 4.485 kWh termeléssel járhat, ami azt jelenti, hogy évi kb. 170 000 forintot, tehát havi 14 000 forintot lehet vele megspórolni. Ehhez nagyjából 1 800 000 forinttól juthatunk hozzá, amely tartalmazza a tervezést, a kivitelezést és a beszerelendő berendezéseket is. Tehát jó közelítéssel 10 év alatt térülne meg a befektetett összeg.

Ennek áthidalására kínál alternatívát a Magyar Fejlesztési Bank, ahol lakossági, energetikai célú fejlesztésre kamatmentes hitel igényelhető. A keretösszeg 500 000 és 10 000 000 forint között lehet, a futamidő maximális ideje pedig 20 év. Ahhoz, hogy belevágjunk 10% önerőre van szükség, ami talán még vállalható mértékű. A hitelt bárki megigényelheti, aki az alábbi kritériumoknak eleget tesz:

  • jogilag cselekvőképes, nagykorú, érvényes adóazonosítóval rendelkező magánszemély, vagy társasház/lakásszövetkezet
  • amennyiben a felújítandó ingatlan az igénylő ideiglenes vagy állandó lakhelye, legalább résztulajdonnal kell rendelkeznie
  • rendelkeznie kell továbbá megfelelő fedezettel a hitel törlesztéséhez
  • nem szerepelhet a KHR rossz adós listáján
  • az igénylés idejében nem rendelkezhet sem 60 napnál régebbi közüzemi tartozással sem 149 000 forint feletti adótartozással
  • az igénylő nem teremtheti meg mesterségesen a fentebb említett feltételeket.

Tehát hiába vannak kicsit elrugaszkodva a földtől a napelem rendszerek árak terén, talán mégis létezik olyan megoldás, amely a kevésbé jómódú családokban is lehetővé teszi a zöld energia használatát a mindennapokban. A beruházás költsége egyébként sok mindentől függhet, így például fontos szerepet játszik az árképzésben a jelenlegi tetőszerkezet. Hiszen ha megfelelő teherbírással rendelkezik nincs gond, azonban ha statikailag meg kell erősíteni, jelentősen növekedhetnek a költségeink. Mielőtt bármilyen hitelfelvételbe ugranánk fejest érdemes tehát a tervezést egy alapos felméréssel kezdeni, amely során kiderülhet, milyen esélyekkel indulunk egy ilyen beruházásra.