Mennyibe kerül egy energetikai tanúsítvány elkészíttetése?

Ha valaminek az áráról van szó, akkor annak valahogy mindig hírértéke lesz. Persze érthető, hiszen mindenki vigyáz a pénztárcájára, semmi gond nincs ezzel. Általában az nagyobb visszhangot kap, ha valami különösen drága, vagy különösen olcsó. Ez is rendben van, hiszen az átlagos és megszokott dolgokra miért kapnánk fel a fejünket… Vannak viszont olyan szolgáltatások, amiknek nem sokat vagy egyáltalán nem szoktak tudni az árukról, hogy pontosan mennyi is az annyi és rá szoktak csodálkozni az emberek, amikor kiderül, hogy „Ja, csak ennyi?!” vagy hogy „Ja, hogy ennyi?!”. Számomra totálisan ebbe a kategóriába tartozik – illetve már csak tartozott – az energetikai tanúsítvány. Egyrészt fogalmam sem volt, hogy mi ez, másrészt ebből kifolyólag érthető okokból arról se, hogy mennyibe kerül. Szóval kiderítettem, mindent is.

Ahhoz van szükség energetikai tanúsítványra, hogy amikor jön a kedves vevő lakásnézőbe egy koffer készpénzzel és komoly vásárlási szándékkal, akkor legyen egy hivatalos dokumentum arról, hogy ez a lakás a legjobb, legszebb na és nyilván a lényeg: hogy gazdaságosan működtethető, a komfort szintje és az energiahatékonysága is az átlagtól messze-messze az egekben jár. Meg persze azért is szükség van erre, mert jogszabály írja elő, hogy csak ennek meglétével lehet adás-vételi szerződést kötni, különben az ügyvéd nem jegyezheti ellen. Szóval miután megtudtam, hogy mire kell ez, megkerestem azt is, hogy mennyibe kerül.

Az Ecoteam, akiket az alábbi oldalon lehet megtalálni: e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ garantáltam jó árakkal dolgoznak a piac többi résztvevőjéhez képest amellett, hogy a gyorsaságuk mondhatni egyedülálló. Ez azt jelenti, hogy akár egy nap alatt képesek felmérni, kiértékelni és létrehozni egy ingatlan energetikai tanúsítványát. Mindennek az árazása pedig leginkább attól függ, hogy hol kell felmérni a házat vagy lakást, illetve hogy mekkora ingatlanról van szó. Ha egy kacsalábon forgó palota, aminek minden szegletét végig kell járni, akkor érthető okokból jobban a zsebünkbe kell nyúlni, mint egy picike garzonlakás esetében. Ha viszont egy átlagosnak mondható 80 négyzetméteres lakást szeretnénk felméretni mondjuk a fővárosban, akkor nem kell olyan vészesen a zsebünkbe nyúlnunk. Számszerűsítve az említett honlap adatai alapján bruttó 14.990 forintot kell fizetni egy ilyen szolgáltatásért. Persze nincs horror különbség a főváros és vidék között, csak pontosan annyi talán, amennyivel többet kell menni a helyszínre. Tehát egy vidéki 80 négyzetméteres lakás felmérése és persze kiértékelése 18.990 forintba kerül. Azt hiszem, ez nem olyan óriási különbség. Ha ilyesmit kerestek tehát, akkor érdemes lehet megnézni az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalt, hiszen hasznos információkat lehet találni rajta a témában.

e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/