Új házhoz egy szuper lakásbiztosítás illik

Szerintem nagyon fontos, hogy olvassunk. És most elsősorban nem irodalmi művekre gondolok, hanem például tudományos cikkekre, tanulmányokra, vagy hírekre. Fontos, hogy tájékozottak legyünk, mert így könnyebben tudunk boldogulni az életben. Sajnos rengeteg dolog van, amit nem tanítanak az iskolákban, pedig kellene, mert nem csak a lexikális tudás a fontos, hanem a gyakorlati is. Hasznos lenne, ha megtanulnánk iskolai kereteken belül, hogy hogyan kell például adóbevallást elkészíteni, csekket kitölteni (igen, bizony, az első csekkem kitöltése nem ment zökkenőmentesen). Persze ez nem újdonság, tudtommal régebben sem tanítottak ilyen gyakorlatias dolgokat az iskolákban. Szégyen, nem szégyen, de az adóbevallásomat a mai napig nem tudom megcsinálni. Korábban mindig édesanyámat kértem meg, és szerencse, hogy most már előre elkészíti az illetékes hatóság.

Bevallom, én azt sem tudtam, viszonylag sokáig, hogy egy lakásvásárlás hogyan zajlik, milyen egyéb költségei vannak ennek a folyamatnak, sőt azt sem, hogy milyen lakásbiztosítások vannak. Ma már persze tudom, de emlékszem, hogy egy online újságnak a cikke ébresztett rá arra, hogy mennyi teendő van egy lakással.

Hatalmas megdöbbenés volt számomra, hogy lakásbiztosítást kötni egyébként nem kötelező (lakáshitel mellé egyébként sok esetben az), de nyilvánvalóan mindenképpen célszerű.

Egy jó barátom, aki külföldön dolgozott, nem rég hazaköltözött Magyarországra, és vett egy kedves kis házat. Mivel egy jó ideje már nem volt képben az itthoni dolgokkal, megkért, hogy segítsek neki egy jó kis lakásbiztosítást keresni. Igazából a legjobb emberhez fordult, habár szakértő nyilván nem vagyok, de olvastam egy szuper szimpatikus cégről.

Egyből fel is kerestem a honlapjukat: https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas, és megosztottam a barátommal is. Található az oldalon egy online kalkulátor is, amivel meg tudta nézni, hogy az alapján mi lenne a számára megfelelő konstrukció.

A Pannon Safe egyébként már két évtizede jelen van a biztosítási piacon, emellett pedig egy 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozásról van szó. Húsznál is több irodával rendelkeznek az ország különböző városaiban, igencsak szétszórva, ennek köszönhetően pedig könnyen elérhetőek. A cég nevéből adódóan a központi irodájuk Pécset található, de például Kőszegen, Szolnokon és Kétegyházán is megtalálhatóak.

A honlapon olvasható információkból megtudtuk, hogy a lakásbiztosítás korlátlan időre köthető, de csak az úgynevezett biztosítási évfordulókon lehet felmondani, következmények nélkül, de ugye ebben az esetben bizonytalan ideig (amíg újat nem köt az ember) nem lesz biztosítva az ingatlan. Pontosabban az évforduló előtt egy hónappal szükséges egy felmondó nyilatkozat megküldése a biztosító felé.

Viszont módosítani bármikor lehet a szerződést, sőt vannak olyan esetek, amikor kötelező. Ilyen például egy gyermek születése (értelemszerűen, ha adott ingatlanba érkezik), illetve egy új háziállat befogadása is ilyen eseménynek minősül.

A Pannon Safe lakásbiztosításaihoz módosítások esetén is lehetőség van különböző, kiegészítő biztosításokat is választani. Ilyen például a vandalizmus és graffiti károk esetén való kártalanítás, különböző beázások esetére szóló biztosítás. De ami minket leginkább meglepett, hiszen ilyenről még sohasem hallottunk, hogy arra az esetre is köthető biztosítás, ha a kárt besurranó tolvaj okozza. Ez szerintem egy szuper jó dolog, hiszen sajnos sok tolvaj kihasználva az idősek jóhiszeműségét, becsönget a lakásba, mondván, hogy a vízórát jött leolvasni, de valójában kifigyeli, honnan vesz elő pénzt az „áldozat”, és miután eltereli a figyelmét, eltulajdonítja azt. Nem tudtam, hogy ilyen létezik, de nekem hihetetlenül szimpatikus ez a lehetőség.

A https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon egyébként minden fontos információ megtalálható a biztosítások megkötéséről, illetve annak pontos menetéről is.