Lakberendezés máshogy – avagy a hatalmas polcrendszerek művészete

A különféle hírportálokon, lakárberendezéssel kapcsolatos szaklapokban mindig nagy szerepet kap a praktikus elrendezés és a rejtett tárolóhelyek. Minél több van belőlük annál jobb, mindenki trükközik egy kicsit az elrendezéssel. Lehet, hogy valaki optikailag nagyobbnak akarja láttatni lakását vagy esetleg térelválasztóként használna egy-egy tárolószekrényt.

Az internetes fórumok, blogok segítségével az embereknek manapság már arra is lehetősége van, hogy megossza tapasztalatait a többiekkel. Esetleg ő kérjen segítséget egy témában jártasabb egyéntől. Bárhogy is áll a dolog a lakóépületek elrendezéseit mindenképp top10-es témának tekinthetjük.

Igen ám, de mi van a nagyobb vállalkozások, mega-, sőt gigacégek által használt raktérépületekkel? Persze, az embert mindig leginkább csak a saját ,,udvara” érdekli. De mi van akkor, ha olyan épületek kialakításával foglalkozik, amiknek nemcsak lakó, hanem tárolófunkciója is van, impozánsak, sőt, szinte beláthatatlanok, egyszerűen nem lehet őket egyetlen térként szemlélni.

Habár nem vagyok belsőépítész, mindig is érdekeltek a hatalmas terek felosztási és tárolási lehetőségei. Egy ilyen böngészés közben találtam rá a http://www.rackinglog.hu/ oldalra is. Ez a cég kifejezetten raktárépületekben használatos polc és állványrendszerekre specializálódott, de előfordulnak kisebb, otthonokban is használható salgó acélszekrények is.

Persze, elsőre azt gondolnánk, hogy egy raktárépület terében minden elfér, de azok a nagyvállalatok, akik például a rackinglog megrendelői igencsak nagy mennyiségekben gondolkodnak. Hiába nagy a hely, cserébe sok az áru is, fontos, hogy minden logikusan legyen elrendezve.

Éppen ilyen esetekre találták ki azokat a polcokat is, amelyeket például a http://www.rackinglog.hu/ oldalon találtam. A szolgáltatásuk egyik fő profilja az ügyfélközpontúság és a személyre szabott rugalmasság. Mint például egy gigaszekrénysor méretezése és szakszerű beszerelése. Az ilyen megoldásokra találták ki például a bejárható szekrényrendszer, melyre speciális targoncával tartósínek helyezhetőek. Nagyjából úgy is el lehet képzelni, mint egy folyosókkal tagolt acéllabirintust, ahol a szintek ráadásul mozgathatóak is.

De zseniálisnak tartom még a gördíthető polcrendszert is, mely a padlóba épített sínek segítségével gurítható egyik helyről a másikra. Ezáltal pedig teljes mértékben flexibilis és alakítható. Gyakorlatilag a több emeletes acéldzsungelekig mindent lehet kapni ebben az üzletben, de ezt mindenkinek magának kell megnéznie.

A másik olyan tényező, ami a téralakító polcrendszereknél fontos, az az időtállóság. Gondolom senki nem szeretné, hogy a gyárban felállított állványrendszer a fejére essen. Ami nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem akár emberi életeket is kiolthat. A http://www.rackinglog.hu/ weboldalán kínál monstrumok ezzel szemben többnyire rozsdamentes acélból készülnek és extrán nagy teherbírásúak.

Éppen ezért döntöttem úgy, hogy következő lakberendező blogomban erről fogok írni, azt hiszem az első lépést már meg is tettem efelé.